Σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα στον Κεραμεικό

Κρυμμένα για αιώνες, μέσα σε ένα πηγάδι της κλασικής εποχής στον Κεραμεικό, δύο πανέμορφες κεφαλές νεαρών Ρωμαίων αποκαλύφθηκαν από την αρχαιολογική σκαπάνη.

 

Η ανακάλυψη έγινε από το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο και συγκεκριμένα από την αρχαιολόγο Γιούτα Στρότσεκ, που έχοντας λάβει σχετική άδεια από την Γ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων προχώρησε στον καθαρισμό του πηγαδιού και ήρθε αντιμέτωπη με τα μοναδικά ευρήματα.

 

Σύμφωνα με το «Βήμα», η κατάσταση των κεφαλιών είναι πολύ καλή, παρά τα δύο μεγάλα «τραύματα» που φέρουν, αφού είναι φανερό ότι κάποιος τα κτύπησε δυνατά ώστε να σπάσουν και στην συνέχεια τα πέταξε στο πηγάδι.

 

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αρχαιολόγων, τα μαλλιά τους είναι χτενισμένα σαν της Σαλονίνας, συζύγου του αυτοκράτορα Γαλλινού και μητέρας του Βαλεριανού που απεικονίζεται μάλιστα και σε νομίσματα της εποχής. Η κυρία Στρότσεκ, σύμφωνα με την εφημερίδα, θεωρεί ότι ανήκαν σε μία επιφανή οικογένεια και επιπλέον ότι τα αγάλματά τους είχαν στηθεί μαζί. Αυτό θα πρέπει να συνέβη κάπου ανάμεσα στο 253-268 μ.Χ..

 

Σημειώνεται ότι ακόμη και το πηγάδι αυτό καθ” αυτό, εντυπωσιάζει αφού είναι πετρόχτιστο και επενδεδυμένο με υδραυλικό ασβεστοκονίαμα εξαιρετικής ποιότητας. Αλλωστε έμεινε σε χρήση περί τα 800 χρόνια (5ος π.Χ. – 6ος μ.Χ).

 

 

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *